‘We worden gewoon kapotgemaakt’

Ko van Twillert

Na vijftien jaar maakte Ko van Twillert, van Ko-Kalf eko boerderijen uit Doornspijk,  de overstap van biologisch vleesvee naar biologisch melkvee. Waar het draait om dieren en de natuur, niet om het vullen van de tank. Een mooie gedachte, maar in plaats van aangemoedigd wordt Ko tegengewerkt. ‘Voor de kerst moeten al mijn koeien weg zijn.’

Het leek zo’n mooie doorstart. De stal was verbouwd en klaargemaakt, al het papierwerk was rond en Ko had 240 prachtige melkkoeien gekocht. Het is begin 2016 als hij de eerste koeien gaat melken. De boer is in zijn nopjes, maar dan slaat het noodlot toe.

 

Geen begrip

“Vanwege het fosfaatreductieplan mochten we ineens veel minder koeien houden. Met andere woorden: meneer Van Twillert, u moet 70 koeien verkopen of naar de slacht brengen, anders krijgt u een boete van duizenden euro’s. Ik heb toen halsoverkop een groot deel van mijn koeien onder de kostprijs verkocht. Ondanks dat kreeg ik alsnog een boete van 54 duizend euro. Waarom? Omdat ik nu veel meer koeien had dan op de peildatum van 2 juli 2015. Logisch, want toen waren we druk met de verbouwing. We zijn een typisch knelgeval. Maar of we konden rekenen op bijval en begrip? Ben je gek.”

De boetes zijn niet op te brengen en als Ko hoort dat hij geen fosfaatrechten krijgt en dus helemaal geen koeien meer mag melken, tekent hij bezwaar aan. “Het is volkomen onterecht dat bioboeren worden meegezogen in een probleemsituatie die wij niet hebben gecreëerd. Daar gaan ze in Den Haag volledig aan voorbij.”

Vertrouwen houden

“Fosfaatrechten kopen is onbetaalbaar. Welke bank gaat drie miljoen euro in mijn bedrijf investeren? Het heeft bovendien geen enkele zin, want zo’n lening kan ik nooit terugverdienen.” Ko wacht al anderhalf jaar op een herbeschikking. “Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat ik een knelgeval ben, maar er komt maar geen uitspraak. Intussen ben ik aan deze juridische strijd al meer dan 50 duizend euro kwijt. Ik denk echt dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) niet weet wat hier op het spel staat. Of ze willen het niet zien. Maar ondertussen maken ze wel de mooiste bedrijven van ons land kapot.”

“Het is werkelijk onvoorstelbaar dat bioboeren niet worden vrijgesteld. Ik word gedwongen om mijn mooie dieren tegen een spotprijs te verkopen. Ik heb geen keus, sta met mijn rug tegen de muur. Voor de kerst moeten al mijn koeien weg zijn. Ook de jonge kalveren. Kun je je voorstellen wat dat met een boer doet? Die koeien zijn mijn leven.”

 

‘Kom kijken’

Vele brieven schreef Ko. Aan de Tweede Kamer en de minister die hij zelfs uitnodigde te komen kijken op zijn bedrijf. Hij kreeg nul op het rekest. “Het draait allemaal om geld. De politiek wil biologische bedrijven, maar als puntje bij paaltje komt spelen er heel andere belangen.” Ko durft nog niet te ver vooruit te kijken. “Ik hoop dat er in de eerste maand van 2019 wat gebeurt. Dat er een uitspraak komt, duidelijkheid. Zo niet, dan moet de stekker er definitief uit. Meer boetes kan ik niet aan. In het ergste geval moet ik caravans in mijn stallen gaan zetten. Maar daar wil ik liever niet aan denken. Ik wil blijven vechten, want bioboeren zijn juist de oplossing van het probleem. Het wordt ons alleen wel ongelooflijk moeilijk gemaakt zo.”

Comments are closed.